Hoppa till innehåll

Djurgårdens IF Golfförening

Hedersmedlem Sven Tumba

Sven Tumba tillhörde det absoluta toppskiktet i svensk ishockey under 50- och 60-talet och vann under sin mycket framgångsrika karriär 8 SM-guld i hockey och 1 SM-guld i fotboll för Djurgården. På internationell nivå gjorde han 245 landskamper och vann 3 VM-guld.

Sven Tumba blev mycket omtyckt både på och utanför isen. Ett tecken på hans betydelse för Djurgården är att han tillsammans med Lasse Björn och Rolle Stoltz var först med att få sin tröja, med nummer 5, hissad till Globens tak. Internationellt var han tillsammans med Anders Hedberg den första svensken att väljas in i Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame.

Tumba spelade dessutom en A-landskamp i fotboll på 1950-talet och vann SM-guld med Djurgården 1959. 

Efter att hockey- och fotbollskarriären tagit slut började Tumba med golf – där han nådde tävlingsframgångar, byggde banor och var den som på allvar tog sporten till Sverige. 
Han tog hit flera världsstjärnor och startade tävlingen som alla kom att känna under namnet Scandinavian Masters och som numera heter Nordea Masters. 
– Golf är ingen sport, det är en sjukdom, hette det när Tumba förklarade sin nya sport.

Ändå bleknar hans prestationer inom sportens värld, jämfört med den oerhörda genomslagskraft personen Sven Tumba hade. Sven tillhör den lilla skara idrottsmän som sprängde idrottsvärldens gränser och blev känd och omtyckt i alla läger.

Sven hade alltid ett leende på läpparna och en anekdot att berätta för omgivningen, och var en självklar mittpunkt i alla sammanhang där han hamnade.

1989 fick Tumba den kungliga medaljen från hans majestät Kung Carl Gustaf för enastående sportbedrifter.

Vi inom Djurgårdens Golfförening utdelar postumt, vårt hedersmedlemskap nummer 1, dels för hans idrottsliga bedrifter inom Djurgårdens IF och framförallt hans engagemang och vad han gjort inom, och för, Svensk golf.

Priset mottages av Mona Tumba, Svens fru sedan 1960.

X