Hoppa till innehåll

Djurgårdens IF Golfförening

Hedersmedlem Kenta Nilsson

Han har en mäkta imponerande meritlista med 553 spelade NHL-matcher, 28 VM-matcher, ett VM-silver och ett SM-guld.

Få svenska spelare i NHL är omgivna av så många myter som Kent Nilsson. Myter förresten? De flesta historierna om Nilssons framfart på hockeyrinken är faktiskt alldeles sanna.

Som den gången i början av 1980-talet när en lokal TV-station i Calgary utmanade den svenske puckartisten på en tävling: ”här har du fem puckar. Skjut från mittcirkeln och träffa ribban med minst en”.

Kent Nilsson antog utmaningen.

Han sköt. Träffade med första skottet. Gav TV-teamet en blinkning och lämnade isen. TV-reportern kommenterade: ”Kent, you truly are a magic man”.

”The Kent Nilsson Crossbar Challenge” är fortfarande ett begrepp och ett årligt återkommande evenemang i Calgary Flames.

” Magic Man” ”Mr. Magic” ”Kenta” Kärt barn har många namn och  smeknamnen följde Kent Nilsson under hela den tio år långa nordamerikanska karriären i Winnipeg Jets (då i WHA-ligan), Atlanta/Calgary Flames, Minnesota North Stars och Edmonton Oilers där Nilsson också vann Stanley Cup 1987. Bland lagkamraterna då fanns Wayne Gretzky.

– När det handlar om skicklighet är han nog den skickligaste spelare jag sett under hela min karriär, sade Gretzky om Nilsson i samband med att den kanadensiska TV-kanalen TSN utsåg de tio skickligaste spelarna i NHL genom alla tider.

Den poängmässiga höjdpunkten kom med Calgary Flames säsongen 1980-81. 131 poäng (49/82) är fortfarande, efter 37 år, poängrekord för Flames och poängrekord för svenska spelare i National Hockey League.

Kent Nilssons NHL-facit slutade på 738 poäng (275/463) på 612 matcher. Han är den ende spelaren i världen som blivit nationell mästare i sex länder: i Kanada/USA med Edmonton (1987) och i Sverige med Djurgården (1989). Vidare i Schweiz (Lugano 1988), Italien (Bolzano 1988) och i Spanien (Majadahonda 1998).

Kenta är inte bara magisk med kompositklubbor och puck på is. Han är även duktig med grafitklubbor och boll på gräs och har representerat Djurgårdens Golfförening vid ett flertal tillfällen.

X